Rodzaje sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem wypatrywali sposobu na to, by ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to dopuszczalne, przede wszystkim, że akompaniowała im niesłychanie często wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo wybitnie w szeregu przypadków takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę oczywiście metodę określono nare-sushi oraz niezmiernie prędko wieść o niej rozniosła się odpowiednio po całym kraju i wszystkich państwach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to większe zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one najzwyczajniej w świecie odpowiednie, a nie tylko świeże. Z w pewnych sytuacjach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.
Zen w Krakowie
Pierwotnie jednak słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, bowiem jako sushi formułowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się odrobinę żartobliwe. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dzisiaj, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, innymi słowy ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.